Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 4397

Στο Κερκυραϊκό  Φεστιβάλ Μπύρας και Γαστρονομίας του Οκτωβρίου 2014 πήραν μέρος δεκάδες εθελοντές, έχοντας την υποστήριξη των επιχειρηματικών, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων  της περιοχής τα οποία  και στηρίχθηκαν από τους τοπικούς φορείς όπως τον Δήμο και το Επιμελητήριο Κέρκυρας.
Σε αυτό τον χώρο, φάνηκε η διαφορά του γνωστού έως σήμερα πανηγυριού στο χωριό,  με μιας υπαίθριας  πολιτιστικής εκδήλωσης που με άψογη οργάνωση παρείχε την ασφάλεια και άνεση σύγχρονων, παντός καιρού εγκαταστάσεων σύμφωνα με τα τελευταία πρότυπα.
Σε ένα τέτοιο γεγονός δεν θα μπορούσε να τιμήσει με την παρουσία το και να κόψει την κορδέλα της έναρξης άλλος  από την Υφυπουργό Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Κερκυραίων Κ. Κώστας Νικολούζος, η αντιπεριφεριάρχης Ιονίων Νήσων,  ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ Γιώργος Πίτας με την σύζυγο του γνωστή Δημοσιογράφο Μπίλιω Τσουκαλά.


Η ευχάριστη έκπληξη των επισκεπτών ήταν μόλις πλησίαζαν με το αυτοκίνητο προς τους χώρους του φεστιβάλ, τους υποδεχόταν “Παρκαδόροι” που σε συνεργασία με την Τροχαία Κέρκυρας βοήθησαν  να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Για το σκοπό αυτό είχαν φροντίσει οι διοργανωτές να υπάρχουν λεωφοριάκια που μετέφεραν δωρεάν τον κόσμο (από τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης  που είχαν παραχωρηθεί δωρεάν) μέχρι την είσοδο του χώρου της εκδήλωσης.
Εκεί θα αντίκριζαν ένα πλήρες οργανωμένο μπαρ υποστηριζόμενο από δεκάδες εθελοντές   που προσέφερε 6  διαφορετικά είδη φρέσκιας μπύρας με  τις 18 βρύσες του. Στον ίδιο χώρο συμμετείχε  η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος προσφέροντας δημιουργίες με κοκταίλ από τοπικά παραδοσιακά ποτά και φρούτα.  Πιο δίπλα  υπήρχε εκθετήριο  τοπικών παραγωγών, και μετά ακολουθούσαν μικρά “Παραρτήματα” από φορείς και τοπικά εστιατόρια που μπορούσες να βρεις από σουβλάκια και λουκάνικα στα κάρβουνα, κοντοσούβλι,,  μακαρονολιχουδιές από σπιτικά ζυμαρικά, πρωτότυπη πίτα με γύρο από καραμελωμένο χοιρινό, λουκουμάδες, και κερκυραϊκό παγωτό. Σε μια γωνιά ήταν και το κιόσκι με τα αναψυκτικά που προσέφερε και δωρεάν καφέδες και ροφήματα καθ' όλην την διάρκεια του πενθήμερου.
Κάθε λίγο βλέπαμε να περνάν εθελοντές με γάντια που μάζευαν και το παραμικρό σκουπίδι καθώς τακτοποιούσαν τα τραπέζια και τους χώρους της εκδήλωσης.
Οι τουαλέτες (αν και μη επαρκείς σε ώρες αιχμής)  θύμιζαν την ποιότητα τέτοιων ενός καλού εστιατορίου. Οι άνθρωποι που ασχολούνταν με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών ήταν ευγενικότατοι και όλοι φορούσαν από ένα ταμπελάκι με το λογότυπο του φεστιβάλ και το όνομά τους.

Στην πίστα υπήρχαν οι επισκέπτες από την Μεγάλη Βρετανία. Οι MORIS DANCERS ( παραδοσιακό φολκλορικό χορευτικό συγκρότημα) και οι CELTIC STORM ,  (κέλτικο ιρλανδέζικο μουσικοχορευτικό συγκρότημα).  Καθώς και μουσικοί  ροκ και ποπ.... κτλ   οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι των κατοίκων και επιχειρηματιών του Αρίλλα οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς τα καλύτερα καταλύματα και ξενοδοχεία τους και τα μεταφορικά τους προς και από τον Αρίλλα.

Το Φεστιβάλ αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με τα συνηθισμένα πανηγύρια που γνωρίζουμε. Είναι ένα μεγάλο τόλμημα που διαχειρίστηκαν πειραματιζόμενοι για δεύτερη συνεχή χρονιά οι Αριλλιώτε και κάτοικοι της γύρω περιοχής, προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα που εντόπισαν πέρυσι και με την βοήθεια του Καιρού και του Θεού κατάφεραν να μας κάνουν να περάσουμε πέντε αξέχαστες βραδιές χωρίς απρόοπτα, με χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και την επιθυμία να ξανάρθουν.
Για μια ακόμη φορά διακρίνεται η πραγματικότητα ότι Κέρκυρα δεν είναι μόνο η Πόλη του νησιού αλλά και η «επαρχία» των μικρών χωριών που παρ ’όλες τις αντίξοες συνθήκες μπορούν και αναπτύσσουν έναν πολιτισμό αντάξιο του νησιού που πρεσβεύουν. Οι Κερκυραίοι που επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ δήλωσαν την επιθυμία τους να καθιερωθεί και μας έδωσαν ευχές για την εδραίωση αυτού του πολιτιστικού γεγονότος στην περιοχή μας.
  

Το γεγονός που αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται τον μήνα Οκτώβριο, καθιστά δυνατή την επέκταση της καλοκαιρινής τουριστικής σαιζόν, καθώς  χρόνο με το χρόνο μπορεί να μοχλεύσει περισσότερες δραστηριότητες, που θα φέρουν τουρίστες- επισκέπτες έως το τέλος του Οκτωβρίου  και γιατί όχι του Νοεμβρίου η όλου του χειμώνα.

Πριν περίπου 25 χρόνια, πάνω  στον καλπασμό της ξέφρενης και άναρχης ανάπτυξης του τουρισμού της περιοχής του Αρίλλα, σχεδόν κανείς επιχειρηματίας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έπρεπε να επενδύσει και λίγο πάνω στην δική του  κουλτούρα και πολιτισμό, υπήρχε μόνο ο Ήλιος και η Θάλασσα σε σχέση με λίγο σκηνικό από τα (greek nights) και όλα συγκρινόταν με τον αριθμό κρεβατιών.... 


Σήμερα, “στο μέλλον του 1980-85” με χαρά βλέπουμε ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός να αγκαλιάζεται και να οργανώνεται από ένα συνονθύλευμα απλών πολιτών, επιχειρηματιών, και φορέων του νησιού.
Αυτή η μεταστροφή θα μπορέσει να είναι η αρχή μιας αειφόρου και αντάξιας των ανθρώπων αυτών τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, η οποία χρειάζεται μόνο την αυτονόητη βοήθεια και στήριξη του κράτους και των υπηρεσιών του.

Τα υπόλοιπα δημιουργούνται από μόνα τους.

Σας περιμένουμε και φέτος στο Κερκυραϊκό Φεστιβάλ Μπίρας και Γαστρονομίας στον Αρίλλα τις 7 έως 11 Οκτωβρίου 2015


Δημήτρης Κούρκουλος