Εκτύπωση
Κατηγορία: Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αρίλλα Κέρκυρας
Εμφανίσεις: 2392

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αρίλλα , Η πολιτιστική Πρωτοβουλία Αρίλλα και το τοπικό συμβούλιο Μαγουλάδων, κάνουν από κοινού την παρακάτω πρόταση – σχέδιο για μια άμεση και μόνιμη λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών και της καθαριότητας στο νησί μας.

Μετά την ημερίδα στην οποία παρουσιάσαμε στον Αρίλλα τις 28 Δεκεμρίου 2019 στο ξενοδοχείο Μαρβελ οφείλουμε να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας αναφορικά με τα θέματα που κουβεντιάσαμε μέσα σε περίπου 3 ώρες με την παρουσία του Βουλευτή Κέρκυρας Αλέκου Αυλωνίτη, του Αντιδήμαρχου καθαριότητας Αντρέα Σαούλου, της εντεταλμένης Δημοτικού σύμβουλου Σπυριδούλας Κόκκαλη, του Δημοτικού Σύμβουλου Δημήτρη Πέρρου , του Δημοτικού σύμβουλου Παναγιώτη Παπαδάτου καθώς και την πρόεδρο του τοπικών συμβουλίων Αφιώνα Αγγελική Λευτεριώτη, την πρόεδρο τοπικού συμβουλίου Καβαδάδων Αναστασία Λιουδάκη, τον πρώην Αντιδήμαρχο καθαριότητας Σπύρο Καλούδη και την πρώην πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Μαγουλάδων Αγγελική Καλούδη. Στην παρουσίαση πήραν μέρος και μέλη από τον Σύλλογο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ , το CORFU COMPOST PROJECT καθώς εθελοντές και ιδρυτικά μέλη από άλλες πράσινες γωνιές του νησιού.......

Παρουσιάστηκαν με επιτυχία οι δράσεις και τα απλά βήματα που με γνώμονα την κοινή λογική και με απλούς κανόνες έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία του Αρίλλα που εν μέσω της γνωστής κρίσης της διαχείρισης των απορριμάτων του νησιού κατάφερε μέσα στο 2019 να διεκδικήσει το τίτλο “το πιο καθαρό χωριό στην Κέρκυρα”.

Υπολογισμός σε αριθμούς: Ο πληθυσμός της Κέρκυρας είναι 102.000, το ετήσιο Σύνολο των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) είναι 67.000 τόνοι. Διαιρούμενο με το σύνολο του πληθυσμού έχουμε 656 κιλά ανά κάτοικο ετησίως. Στον Αρίλλα έχουμε 400 μόνιμους κατοίκους που παράγουν κατά μέσο όρο ( 400Χ656) 262 τόνους το χρόνο.

Στην ανακύκλωση του Αρίλλα το 2019 μετρήσαμε το σύνολο των 162 τόνων σε υλικά που έγινε αποτροπή της διάθεσής τους στο ΧΥΤΑ με τις δράσεις που καθόρισαν οι κανόνες που μόνοι μας θέσαμε. Αυτό μας δίνει ένα ποσοστό της τάξεως του 63% την στιγμή που οι Δήμοι στην στην Κέρκυρα παλεύουν να κάνουν από 2% έως 15%.

Λεπτομερώς τα υλικά που ανακυκλώθηκαν: Οργανικά - κομπόστ - 50 τόνοι . Χαρτί- χαρτόνι - 30 τόνοι. Πλαστικά - 20 τόνοι. Μέταλλα + ηλεκτρικές συσκευές - 15 τόνοι. Γυαλί - 50 τόνοι . Σύνολο .....165 τόνοι Ποσοστό επί του συνόλου Α.Σ.Α. του Αρίλλα 63% Ρούχα- βιβλία – έπιπλα – μπαταρίες – λαμπτήρες –στρώματα δεν υπολογίστηκαν .

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΡΙΛΛΑΣ”

Εφαρμόστηκε σε ήπια ανεπτυγμένη τουριστική – αγροτική περιοχή με 400 μόνιμους κατοίκους και τουριστική δυναμικότητα 1.300 κλινών περίπου . Αποτέλεσμα: Παραδειγματική καθαριότητα στην Περιοχή και 63% ποσοστό ανακύκλωσης επί του συνόλου των απορριμάτων.

Άμεση αποτελεσματικότητα: Μέσα σε έναν μήνα λειτουργίας είχαμε πλήρη ανάπτυξη της απόδοσης 63% με αυτοτελή μέσα, Συμμετοχή του δήμου μόνο στην αποκομιδή των Σύμμεικτων του πράσινου κάδου.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

1. Κομποστοποίηση στην πηγή ( στο χωριό ) μειώνει κατά 30%- 35% τον όγκο και το βάρος των Α.Σ.Α. Άμεσα χωρίς κανένα κόστος. Οι πολίτες ή ο δήμος παράγουν λίπασμα για τα δέντρα και τους κήπους.

2. Ανακύκλωση στην πηγή – πράσινο σημείο στην περιοχή το οποίο συγκεντρώνει όλα τα υλικά προς ανακύκλωση και όλα τα ογκώδη. Άμεσα μπορεί να συγκεντρώσει το 30%- 45% των Α.Σ.Α.

3. Διαχείριση του πράσινου κάδου ( του υπολείμματος) . Κάθε πολίτης- οικισμός – συνοικία- γειτονιά είναι υπεύθυνος για την χωροθέτηση και καθαριότητα του πράσινου κάδου.

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας με πληθυσμό 17.000 κατοίκους παράγει ετησίως περίπου 11.000 τόνους Α.Σ.Α. ( 17.000 κάτοικοι Χ 656kg). Με 80% αποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης ( βλέπε παράδειγμα Αρίλλα. 30%-35% Κομποστοποίηση και 30%-45% ανακύκλωση) θα παράγει περίπου 2.239 τόνους υπόλειμμα το χρόνο, δηλαδή 6 τόνους την ημέρα ή 45.000 σε 20 χρόνια. Για την διαχείριση του υπολείμματος υπάρχουν δυο τρόποι 1. Ταφή 2. καύση ( με σύγχρονες τεχνολογίες) .

Συμπέρασμα: Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας έχει την δυνατότητα να γίνει αυτόνομος στην διαχείριση των Α.Σ.Α. και με προοπτική Δήμου Zerowaste όπου θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί πολύ εύκολα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα - εργαλεία που για τέτοιους σκοπούς προωθούνται ΑΠΛΟΧΕΡΑ και θα προσφέρουν όχι μόνο βοήθεια στην λύση αλλά και παγκόσμια προβολή της βόρειας Κέρκυρας ως τουριστικός προορισμός.


Άλλα Συμπεράσματα και προβληματισμοί.
Η καθαριότητα και ανακύκλωση στον βαθμό που πρέπει να κάνουν οι δήμοι το 2020 δεν μπορεί να υφίσταται όταν δεν υπάρχουν τα παρακάτω:

Με λίγα λόγια:

Οι κανόνες που θέσαμε μόνοι μας στην περιοχή του Αρίλλα έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οτιδήποτε όμοιο και κοντινότερο με την παρωχημένη διαχείριση απορριμάτων των τελευταίων δεκαετιών θα μας οδηγήσει αργά η γρήγορα σε μια νέα κρίση των σκουπιδιών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με τα λύπης παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας επιθυμεί και ελπίζει να περνάει το απορριμματοφόρο καθημερινά και να αδειάζει τους δημόσιους κάδους στους οποίους μπορεί να πετάει μέσα και γύρω ότι θέλει, όπως το θέλει και χωρίς να τον νοιάζει για την δημόσια εικόνα και μόλυνση αυτού του χώρου. Αν τους ρωτήσετε γιατί δεν κάνουν αυτά που όλοι οι άλλοι κάνουν εθελοντικά σας σας απαντήσουν ... μα αφού δεν είμαστε υποχρεωμένοι! εμείς πληρώνουμε....

Επίσης με τα λύπης βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των  εθελοντών που εργάζονται σε όλα σχεδόν τα πράσινα σημεία και γωνίες ανακύκλωσης είναι αλλοδαποί.
Στον Αρίλλα οι εθελοντές αρχίζουν να λιγοστεύουν καθώς παρατηρούν το φαινόμενο της απραξίας των ντόπιων που αρκούνται μόνο στο να κάνουν ανακύκλωση και να μεταφέρουν τα αντικείμενα στο χώρο, χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι ανάγκες του χώρου σε εθελοντισμό.

Οι συντονιστές του Προγράμματος 'Καθαρός Αρίλλας”
Κούρκουλος Δημήτρης,  
Παπαδόπουλος Ιωάννης 

Τηλ Επικοινωνίας: 6945810842

 

 Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:

 Η ιστορία ενός σημείου αποκομιδής απορριμάτων στον Αρίλλα Κέρκυρας

Συνοικιακό σημείο πράσινων κάδων Αρίλλα Κέρκυρας

Συνοικιακό σημείο πράσινων κάδων Αρίλλα Κέρκυρα



 Κομποστοποίηση στην πηγή εστιατορίου
Κομποστοποίηση στην πηγή  (εστιατορίου)

Κομποστοποίηση στην πηγή  (εστιατορίου)