Πράσινο σημείο στον Αρίλλα

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αρίλλα σε συν-διοργάνωση με την Πολιτιστική Πρωτοβουλία Αρίλλα , τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και το Τοπικό Συμβούλιο Δ.Ε. Μαγουλάδων, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 και ώρα 19:30 καλούν όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής στο χώρο του παλιού σχολείου σε συζήτηση με θέματα:

  • Χωροθέτηση και οργάνωση των πράσινων κάδων απορριμάτων στον Αρίλλα.
  • Παρουσίαση του προγράμματος " Καθαρός Αρίλλας".
  • Ενημέρωση για την λειτουργία του Πράσινου Σημείου.
  • Διεκδίκηση του τίτλου: “Το πιο καθαρό χωριό της Κέρκυρας”.
  • Τρόπος-διαχείριση των απορριμάτων της παραλίας.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΡΙΛΛΑΣ”

Μετά από αλλεπάλληλες και πολύχρονες  δημόσιες διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία και την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αρίλλα , Η πολιτιστική Πρωτοβουλία Αρίλλα και το τοπικό συμβούλιο Μαγουλάδων, κάνουν από κοινού την παρακάτω πρόταση – σχέδιο για μια άμεση και μόνιμη λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών και της καθαριότητας γενικά στην περιοχή μας.

Το σχέδιο αυτό έχει τρία σκέλη.
Το πρώτο είναι η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Εφόσον ζούμε στην  ελληνική ύπαιθρο είναι πανεύκολο να μην πετάμε στα σκουπίδια ότι είναι βιοδιασπώμενο . Να κάνουμε συνήθεια την  απλή μετατροπή των οργανικών απορριμάτων μας σε φυσικό λίπασμα και να πετάξουμε τα αποφάγια μας όπως γινόταν στο κοντινό παρελθόν πχ τροφή για τα κατοικίδια και τις κότες, σκυλιά κτλ. (Στο Πράσινο Σημείο Αρίλλα υπάρχουν παραδείγματα κομποστοποίησης για ενημέρωση)

Το δεύτερο σκέλος είναι η σωστή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΉ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, πράγμα πλέων πολύ εύκολο αφού έχει αρχίσει η λειτουργία ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ με την γωνία ανακύκλωσης όπου ο καθένας μπορεί να φέρει τα ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία φτάνουν έως και το 80-90% του όγκου των οικιακών απορριμάτων. Από εκεί περισυλλέγονται από ιδιώτες και άλλους φορείς όπου τα μεταφέρουν εκτός του νησιού και μάλιστα εκτός Ελλάδος. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να το επισκεφτείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή 10:00 με 13:00 και κάθε Τετάρτη  από 15:00 έως 19:00 και να ενημερωθείτε για το πως γίνεται η εθελοντική διαλογή στην πηγή. Ήδη το χρησιμοποιούν περίπου 50 νοικοκυριά.

Το τρίτο σκέλος είναι η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΔΟΥ.
Ο κάθε πολίτης είναι υπεύθυνος για την διαχείριση του σύμμεικτου υπολείμματος που πάει στον πράσινο κάδο.
Βασικές αρχές αυτής της υποχρέωσης είναι να μην ενοχλούμε κανέναν με το να αφήνουμε τα σκουπίδια μας σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους. Πχ στην διπλανή γειτονιά- χωριό, στο δημόσιο δρόμο-πλατεία, στα ρέματα, γκρεμούς, θάλασσα.  Θα πρέπει η κάθε γειτονιά να φροντίσει να έχει δικούς της κάδους που μόνο αυτοί που θα είναι υπόχρεοι και υπεύθυνοι  για την καθαριότητά τους, θα έχουν και το δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν.( Υπάρχουν ήδη παραδείγματα κατά μήκος της Κεντρικής οδού Αρίλλα – Καββαδάδων.)
Όσοι δεν μπορούν να συνεργαστούν θα μπορούν να έχουν τον δικό τους κάδο σε δικό τους χώρο και να τον βγάζουν κάθε φορά που περνάει το απορριμματοφόρο. Οι επιχειρηματίες θα κάνουν το ίδιο.
Αυτό που ζητάμε είναι να σταματήσει αυτή η κεκτημένη  αντίληψη και νοοτροπία όπου ο κάθε Κερκυραίος μπορεί να πετάει μέσα και γύρω από έναν δημοτικό κάδο ότι θέλει, όπως το θέλει χωρίς να τον απασχολεί η δημόσια εικόνα και μόλυνση αυτού του χώρου.

Με αυτές τις δράσεις  αποδεσμεύουμε ένα μεγάλο μέρος εργατοωρών και εργασιών του δήμου καθώς μειώνουμε σε μέγιστο βαθμό το υπόλειμμα που χρεώνεται με το κιλό ο δήμος μας  και η μόνη απαίτηση που έχουμε είναι μια στοιχειώδεις αλλά οργανωμένη αποκομιδή,  δηλ. να ξέρουμε ποια ημέρα και ώρα θα περάσουν να αδειάσουν τους  πράσινους κάδους, έστω και μια φορά την εβδομάδα. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Πράσινο σημείο του Αρίλλα τότε δεν θα χρειάζονται πλέον οι μπλε κάδοι.

¨Όλα τα παραπάνω ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ μεγάλο οικονομικό κόστος... χρειάζεται όμως αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας. Όταν όμως πραγματοποιηθούν θα δώσουν μεγάλη αξία στον τρόπο ζωής μας, στην υγεία μας και στην οικονομία μας. 

 Τέλος, ζητάμε την βοήθειά σας στη διάδοση, και σωστή ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων ώστε το σχέδιο αυτό να ανθίσει και να εξαπλωθεί από το νησί μας σε όλη την Ελλάδα.

Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αρίλλα Κέρκυρας
Πολιτιστική Πρωτοβουλία Αρίλλα
Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Μαγουλάδων

 

 

Παράδειγμα οργάνωσης των πράσινων κάδων μετά από συνεργασία της γειτονιάς στον δρόμο Αρίλλα Καββαδάδων

 Παράδειγμα οργάνωσης των πράσινων κάδων μετά από συνεργασία της γειτονιάς στον δρόμο Αρίλλα Καββαδάδων

 

πράσινο σημείο στον Αρίλλα
πράσινο σημείο στον Αρίλλα
Πρασινο σημείο Αρίλλα

RECYCLE

κέντρο ανακύκλωσης Αρίλλα
κέντρο ανακύκλωσης Αρίλλα
Σεμινάριο Κομποστοποίησης στο Πράσινο Σημείο Αρίλλα
Σεμινάριο Κομποστοποίησης στο Πράσινο Σημείο Αρίλλα