Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Κέρκυρας, για τον εντοπισμό παράνομων επιγραφών και διαφημιστικών πινακίδων.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια, εντάσσεται στο γενικότερο προληπτικό πλέγμα δράσεων των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα των Υπηρεσιών Τροχαίας, που έχουν ως απώτερο στόχο τους την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.



Συνολικά, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Κέρκυρας, το έτος 2015 βεβαιώθηκαν 41 παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα , ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους (2016) , έχουν βεβαιωθεί 22 αντίστοιχες περιπτώσεις.

Παράλληλα με την βεβαίωση των παραβάσεων κινήθηκε και η σχετική διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας, καθώς και η διαδικασία ενημέρωσης ιδιοκτητών εμπορικών επιχειρήσεων κατά μήκος του οδικού δικτύου, για την αφαίρεση των παράνομων πινακίδων.

Επισημαίνεται ότι παράνομα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος των οδών καθώς και φωτεινές πινακίδες με χρωματικές εναλλαγές, κινούμενες προβολές κ.λ.π. θεωρούνται αιτία απόσπασης της προσοχής και είναι επικίνδυνες.

Υποχρεωτική είναι η επιβολή προστίμου σε όσους έχουν διαπιστωμένη παράβαση από την αστυνομία ότι έχουν τοποθετήσει παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.

Το Δημοτικό συμβούλιο επέβαλε τα πρόστιμα στην τελευταία του συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο νόμος χωρίς να έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει όσους έχουν συμμορφωθεί. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Σπύρο Καλούδη η δημοτική αρχή επέλεξε να επιβάλει το κατώτερο πρόστιμο σε όσους συμμορφώθηκαν και το διπλάσιο του κατώτατου σε όσους δεν προσήλθαν σε ακρόαση ή όσους αρνήθηκαν να συμμορφωθούν.

Τη διαφωνία του με τη νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει πρόστιμα για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, είτε έχουν συμμορφωθεί είτε όχι, οι ιδιοκτήτες τους εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χειρδάρης απο την παράταξη της Μερόπης Υδραίου. Θεωρεί ότι εφόσον το πρόστιμο είναι υποχρεωτικό δεν είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου και ας επιβαλλόταν απο την υπηρεσία.

 

Πηγή: ΕΡΤ

 

Τον σχετικό Νόμο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.    ( Ν. 2946/2001 (ΦΕΚ 224/Α’/8.10.2001))