Ο Δρ. Κώστας Τσουμάνης είναι Διευθυντής του Ε.Ο.Τ. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού Ιονίων Νήσων.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Διοίκησης Τουριστικών  Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, και συνέχισε τις σπουδές του στο  Πανεπιστήμιο Paris VIII στη Γαλλία, με Ειδίκευση στο Τουριστικό Μarketing και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Cornell της Αμερικής. Το 2006 αναγορεύτηκε διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας του  Ιονίου Πανεπιστημίου.

Εργάστηκε στο χώρο της εκπαίδευσης ως καθηγητής στα ΤΕΙ Ηπείρου, στη Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας  και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.  Έχει διενεργήσει οκτώ ( 8) θεματικές έρευνες Περιφερειακής Τουριστικής  Ανάπτυξης. Έχει εργαστεί για 15 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα σε διάφορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Το επιστημονικό του έργο αποτελείται από ένα αριθμό δημοσιεύσεων σε περιοδικά και ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια. Έχει συγγράψει δύο (2)  βιβλία «Η κοινωνιολογία και η Ψυχολογία του Τουρισμού» ΤΕΕ ΥΠ. Παιδείας 2003 και  « Η Κέρκυρα μέσα από τα μάτια των περιηγητών» εκδόσεις ΕΨΙΛΟΝ.

Από το 2007 ερευνά την διαχρονική εξέλιξη των ταξιδιών και της φιλοξενίας στον Ελλαδικό χώρο.  

Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Τουρισμού Κέρκυρας της οποίας διετέλεσε ως Πρόεδρος και παραμένει ως Αντιπρόεδρος.

Το 2011 επελέγη ως εξειδικευμένος συνεργάτης (expert) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.     

Συμμετέχει σε διάφορες Επιτροπές που αφορούν τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον.