Ευρετήριο Άρθρου

1. Αυτή η περιοχή της Κέρκυρας είναι ένας μικρός οικισμός όπου διοικητικά ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Μαγουλάδων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Ο Αρίλλας στην Βορειοδυτική Κέρκυρα
Ο Αρίλλας στην Βορειοδυτική Κέρκυρα


Ο Αρίλλας φέρεται να είναι σύμφωνα με τους κατοίκους που ζουν εκεί μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μεταξύ των ακρωτηρίων Αρίλλας (Πόρτο-Τιμόνε) και Κάβο-Κεφάλι. Είναι ένα σύνολο διάσπαρτων μικρό-οικισμών κατανεμημένων μεταξύ τεσσάρων πρώην κοινοτήτων, Αυλιωτών, Μαγουλάδων κατά το μεγαλύτερο τμήμα, Καββαδάδων και Αφιώνα.

Tο μικρό ποτάμι που εκβάλει στη θάλασσα του Αρίλλα είναι το φυσικό όριο του σημερινού τοπικού δημοτικού διαμερίσματος Αφιώνα με το αντίστοιχο των Μαγουλάδων. Γιαυτό θα ακούσετε τα τοπωνύμια Αφιωνίτικα, Καββαδίτικα, Στάουσα και Μπουντέικα να είναι οι αντίστοιχες περιοχές που ανοίγουν διοικητικά στα αντίστοιχα τοπικά διαμερίσματα , Αφιώνα, Καββαδάδων , και Αυλιωτών. Πιθανόν η ονομασία Αρίλλας να είναι Ρωμαϊκής πρωτοχριστιανικής εποχής επειδή τότε συνήθιζαν να ονομάζουν μια τοποθεσία παίρνοντας για όνομα την πληθώρα κάποιων αντικειμένων και βάζοντας την Λατινική κατάληξη ille. Στην περιοχή τότε αφθονούσε ένα είδος δρυός ονομαζόμενη Αρία (αριά το λένε ακόμη σήμερα οι γεροντότεροι), πολύ καλό ξύλο για την κατασκευή πλοίων, έτσι και το Αρίλλας. Κατά άλλη εκδοχή η περιοχή ονομάστηκε έτσι από κάποιο Ρωμαίο στρατηγό Αρίλλα που κατά την ρωμαϊκή κατοχή είχε στην περιοχή μας το στρατόπεδό του. Υπάρχει άλλη μια παραλία στην Ελλάδα με το όνομα Αρίλλα (θηλυκό) στην Πέρδικα Θεσπρωτίας.

 2. Σε αυτήν την περιοχή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά περίπου 40 ντόπιες οικογένειες έχοντας στην ιδιοκτησία τους γύρω στις 140 επιχειρήσεις.